Kas ve Sinir Görüntülemesi

Filed under: by: İbrahim TERLEMEZ

Görüntüleme teknikleri - bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve ultrason, kas volümünü ölçmeye ve kas yapısındaki niteliksel değişiklikleri tanımaya olanak sağlar ( bkz. deVisser ve Reimers). Bu yöntemler kas hastalıkları tanısı için ve tedavi etkilerini ölçmek için klinik ve araştırma alanında artan ölçüde kullanım buluyorlar. Distrofik kasın BT taraması, yağ hücrelerinin kitlelerini temsil eden azalmış attenüasyon odaklarını gösterir. Yağ kitleleri multipl odaklardan giderek yayılır ve sonunda kas liflerinin yerini alır. Kasın orijinal şekli muhafaza edilir; gerçekten de büyük ölçüde yağ içeren büyümüş zayıf kas, psödöhipertrofi klinik izlenimini doğrulamaktadır. Denervasyon atrofisinde kaslar açıkça küçülmüştür ve interstisiyel yağı temsil eden multipl, punktat, azalmış absorbsiyon alanları içerir. Zamanla, kronik denerve kasın büyük parçaları yağ ile yer değiştirebilir. Kan, kan ürünleri ve kalsiyum tortuları BT'de artmış attenüasyon ile ifade edilir. Bu durum kas travması, miyozitis ossifikans ve polimiyozit tanısında yardımcı olabilir.

MR görüntülerinde yağ ve kemik iliği yüksek sinyal intensitesine, buna karşın fasia, ligamentler ve kortikal kemik çok düşük sinyal intensitesine sahiptir. T1 ağırlıklı görüntülerde, normal kas düşük sinyale, distrofik kas hafifçe artmış sinyale sahiptir; T2 ağırlıklı görüntülerde distrofik kas hafifçe enhansman gösteren bir sinyale sahiptir. Kasdaki bu distrofik değişikliklere hassasiyet bakımından MRG, bir distrofide kas tutulumunun dağılımının belirlenmesinde, özellikle etkilidir. Örneğin transvers MR kesitleri, proksimalde hakim Becker distrofisi, distalde hakim Miyoshi miyopatisi ya da Emery-Dreyfus distrofisinin gizli subtipleri (Mercuri) gibi bozuklukların topografik kalıplarını ayırdetmekte yardımcı olabilir. Metabolik miyopatilerde, spektrokospik MRG, kasın seçilmiş biyokimyasal bileşenlerinin düzeylerini, intrasellüler pH'yı ve fosfokreatin gibi metabolik ara ürünlerin düzeyini de kapsayacak şekilde, nicelik olarak ölçme kapasitesine sahiptir. Bu bilhassa, glikojenoliz ve glikoliz bozukluklarında ekstremite egzersizinden sonra subnormal düzeyde oluşan intrasellüler asidozun gösterilmesinde etkilidir. Kas mitokondrial hastalığı olan bazı bireyler, enerji desteklerinde hızlı azalma ve iyileşmede belirgin gecikme gösterirler, bu niceliksel gösterilebilip tedavinin sonlandırılmasında kullanılabilir.

Sinirlerin gösterilmesine olanak sağlayan yeni manyetik rezonans teknikleri de geliştirilmektedir.Bu, travmatik sinir zedelenmelerinde ve sinir kökünün nöroma, hipertrofi ya da atrofisinin yanı sıra nöral tümörlerin gösterilmesinde, bir yardım sağlayabilir.